Ordre og indstillinger
Facebook
LinkedIn E-mail

Begynderguide til at grille med indirekte varme

Det er ikke altid, at den direkte varme på grillen giver det bedste resultat. Derfor er det vigtigt, på både kul- og gasgrill, at kunne tilberede maden med indirekte varme.

Af: Lars Mullert Pedersen
16. august 2022 13:05

Hvorfor grille med indirekte varme?

Forestil dig, at du kun måtte tilberede en 2,5 kilos oksesteg på din pande. Uden mulighed for at sætte den i ovnen, selv efter du har brunet den godt af. Tror du, at det ville blive megagodt? Nej præcis, det ville næppe blive særligt vellykket, for nogle råvarer skal grilles langsommere og have mere tid - og selvfølgelig ikke blive kulsorte, inden det har ramt den ønskede kernetemperatur. 

Af den grund skal du have styr på den indirekte varme, og det får du her, både til kul- og gasgrill. Det er grundlæggende det samme der skal ske, men vejen til indirekte varme er lidt forskellig.

Indirekte varme på en gasgrill

Det skal lige siges, at det ikke er alle gasgrill, der kan lave optimal indirekte varme. Langt de fleste mindre modeller, som eksempelvis passer til altaner i lejligheder, har oftest kun én brænder. Der bliver det svært - hvis ikke umuligt - at grille med indirekte varme. Vi siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre, men der kommer ingen anbefaling til det herfra.

Hvis du vil se hvad en gasgrill med fire brændere står til - og hvad den kan, inden vi går videre i guiden? 

Lækker gasgrill fra Char-Broil

Metoden til grill med indirekte varme kræver nemlig, at man har minimum tre brændere i sin gasgrill. Og husk, ved indirekte grill, skal råvarerne ikke have direkte varme. Derfor skal du gøre som følgende

    • Fyr op på max for alle brændere
    • Vent 10 minutter
    • Sluk den/de midterste brændere
    • Læg råvarerne i midten af gasgrillen
    • Indstil temperaturen til det opskriften anbefaler
    • Luk låget
    • Nu tilberedes maden ved indirekte varme
    • Alt herefter afhænger af opskrift, kvalitet og præferencer.

Indirekte varme på en kulgrill

Her følger vi samme princip som ovenstående. Men fordi der sjovt nok ikke er gasbrændere i en kulgrill, så er det briketternes placering, der skal tages højde for. Her skal de tændte briketter fordeles i siderne, hvor råvarerne så skal placeres i midten, så den ikke får direkte varme. Hvis du er ekstra smart, som du jo er (eller i hvert fald gerne vil være), så placerer du en drypbakke under kødet eller den råvare du griller. 

For det første, så er der plads til det, fordi der ikke er nogle briketter under og for det andet, så er det hér, at den ægte gode smag til sovsen kommer fra. Et bonustip, hvis det der grilles, kræver ekstralang grilltid ved indirekte varme, er at hælde lidt vand i bakken, så fonden ikke brænder på. Selv tak.

Hvis du ikke er færdig med grill-inspiration, så læs videre her, hvor vi præsenterer must haves til grillsæsonen.

Allerede grillmester?

Har du helt styr på direkte- og indirekte varme? Klasse nok! Så skal der snart nye udfordringer på banen, så hvis det er inspiration, du er ude efter, skal du heller ikke snydes.

Pizzaovne er måden du kan få nyt grillgrej på, uden du får uvenner på hjemmefronten - for hvem vil ikke have hjemmelavet pizza, når der bages på en solid cordierite-pizzasten?

Pizzaovn fra Cozze®

Hvis du er helt grøn i grillverdenen, kan tjek vores guide til at finde den rigtige gasgrill til dine behov eller se vores udvalg af grill og udendørs madlavning

Populære artikler
Vis alle
Sharing is caring
Del artiklen
Facebook
LinkedIn E-mail
Få vores største nyheder (og tilbud) som den første
Tilmeld dig vores nyhedsbrevsfamilie (+330.000 medlemmer)