Kul- eller gasgrill? Det er et spørgsmål, der har undret folket og kokke lige siden, den første gasgrill blev lanceret i 1950’erne og efterlod hr-og-fru-jensen med måbende blikke mod naboens nye videnskabsovn. Hvis vi skal springe direkte til svaret, og det skal vi jo, er der faktisk ikke et korrekt svar på, om du skal købe en gas- eller kulgrill.
Du kan finde ting, der taler for og imod begge versioner. Det er ofte et spørgsmål om social arv. Hvad gjorde far? Maden kan da umuligt smage lige så godt over gas, som det kan over kul. Eller kan det?
F.eks. Du opnår en røget smag og denne populære grillskorpe på dine bøffer, når du griller over kul eller træ. Når det så er sagt, er det altså nemmere og mere behageligt at tænde en gasgrill på en onsdag efter job og børnenes fodboldtræning. Det går bare hurtigere. Der er postive og negative elementer ved begge afhængigt af, hvilket mad du laver, hvornår og hvor længe. Men hvilken skal du købe? Gasgrill eller kulgrill?
Gasgrill er et vidunder på mange måder og blandt den mest simple måde at kokkerere udendørs på terrassen eller i haven. Gasgrill er geniale, når du skal tilberede fisk, grøntsager eller lave en hurtig frokost med pølser og peberfrugter. Varmen kontrolleres bedre på en gasgrill, og du opnår bedre resultater med en gasgrill, når du skal grille “mildt”.
Skal du grille “hårdt” med en ægte smag af grill, bør du gå med en grill, der griller på enten kul eller træ. Men er du en habil griller, råder vi dig til at købe en gasgrill, da denne i langt de fleste tilfælde fungerer bedre i hverdagen på mange måder.
Den er lettere at tænde op og lettere at rengøre. Du kender det uden tvivl. Når maden først er tilberedt, spist og der lokkes med godt selskab og kølig hvidvin, er det sidste, man har lyst til at svede over rengøringen af grillen.
Se vores udvalg af gasgrill her
Hvad angår madlavning over kul eller træ. Det er dybest set en teknik, der er lige så gammel som menneskeheden. Enhver hulemand vil fortælle dig det: Det er ikke særligt svært. Men det er mere kompliceret end blot at dreje en knap. Du skal bygge, pleje og holde øje med ilden, og du skal være opmærksom på, hvor på grillen, der er ekstra varmt, og hvor varmen slet ikke er tilstrækkelig. Men men men…
At grille på denne måde er måske ikke den bedste udnyttelse af din tid, men i weekenderne — eller hvornår du nu lige har tid til at gøre lidt ekstra ud af madlavningen, er der intet der slår en kulgrill. Det er ikke bare alment ment. Der er foretaget flere undersøgelser og smagstests, der bakker den påstand op. Hvad pokker er så den bedste form for mad at tilberede på kulgrill?
Kød. Store, røde, saftige bøffer. Entrecôte, New York Strips, Tenderloin-steaks, Ribeyes, T-bones. Listen er lang, men svaret er kort: Kød smager bare bedre over kul. Smid en liter rødvin og godt selskab oveni, så har du opskriften på den perfekte aften. Men hvorfor smager det bedre? Og hvorfor er resultatet ofte bedre, når du kokkererer på kul fremfor gas?
Jo, det kan faktisk være svært at koncentrere varmen med i gasgrill, og hvis du virkelig skal stege igennem, bør du gå med den klassiske og folkekære kulgrill. Kylling, svin og frugt får en formidabel smag, når det bliver lagt over kul. Den solide stegning blandet med røgen fra kullet, skaber altså en smagsoplevelse, der slår det meste. Se også vores skarpe grilltilbehør til grillmasteren her på siden, når du vil have den ultimative grilloplevelse.
Se vores udvalg af kulgrill her